Skötselråd & tips för dina markiser

Markiser utsätts för mycket under ett år, framför allt i vårt nordiska klimat där vi under vissa tider på året kan ha både regn, snö och sol under samma vecka. Att ge markisen lite kärlek någon gång per år är en god idé. Dessutom belönas det med längre hållbarhet och en finare markis under många år.

När ni ska rengöra markisen är det ofta markisväven vi pratar om. Det är den som blir direkt utsatt för väder och vind, och slits därför snabbast. Vi rekommenderar att ni gör rent er markis en gång per året. Ett tips är att skapa en vana att göra detta i samband med att grill och utemöbler packas in inför vintern. Det är en bra vana eftersom markisen då oftast används mycket under sommaren, och blivit smutsig. Rengör vi den innan vintern, kan vi med gott samvete rulla in markisen för att sen få ut en fräsch markis till nästa säsong igen. Det är även positivt att få bort lös smuts medans det går, för att inte låta det ligga och gro in i väven under vintern när markisen oftast inte används lika frekvent.

Göra rent markiser med ställning

Alla våra markiser har ställning / stativ av mycket hög kvalitet och det krävs inget underhåll av denna för att behålla livslängd och funktion. Däremot blir det smutsigt med tiden, eftersom det ständigt är utomhus. För att behålla känslan av en ny och fräsch markis under många år, rekommenderar vi rengöring minst en gång om året. Ni använder då ljummet vatten och en mjuk borste / trasa. Fukta borsten eller trasan och torka av smutsen. Undvik att ta på markisväven med smutsiga händer, eller med trasan ni rengjort ställningen med. Undvik att använda högtryckstvätten då det dels kommer göra så smutsen från ställningen skvätter på markisväven, men riskerar också att göra hål i väven. Elektronisk utrustning som motorer, belysning etc kan även ta skada av högtryckstvätten. Genvägar blir ofta senvägar, även här.

Ta ner markiskappa på vintern

Kappan är den del av väven på markisen som sitter längst fram, och hänger rakt neråt. Detta är den del på markisen som slits snabbast, och kan med fördel monteras ner på vintern för att förvaras inomhus. Hur gör man det då? Skruva loss frontprofilens ändskydd, antingen på höger eller vänster sida. När ändskyddet är borta skruvar ni bort duklåset, detta kan vara en skruv eller en liten ”bult” med spännskruv på. Nu är kappan lös, och kan dras ur sitt spår i sidledes för att kunna förvara inomhus under vintern. Glöm inte att montera tillbaks duklås och ändskydden, det blir lättast att hålla reda på dom små skruvarna så.

Byta tyg på markisen

Efter ett antal år kan markisens tyg, eller som vi kallar det väv se tråkig ut. Den blir fläckig eller spricker i sömmarna. Det är då dags att byta väven på din markis. Innan ni gör detta bör hela markisen ses över, så man inte bekostar en ny väv på en ställning som också är dags att byta. Ofta håller markisens ställning betydligt längre än väven, men ibland kan det vara värt att investera i en komplett ny markis i stället.

Markiser utomhus

Fler artiklar & guider

Certifieringar & utmärkelser

Kom igång

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Boka ett kostnadsfritt hembesök online direkt.

Bli uppringd

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Obligatoriskt