Terrassmarkiserna som ger hemtrevlig känsla - utomhus!

Terrassmarkiser är en utmärkt lösning för att skapa ett behagligt och skyddande utomhusklimat på din uteplats. Terrassmarkiserna ger skugga och skydd mot solens starka strålar, samtidigt som dom ger en hemtrevlig och ombonad känsla och därför ett rejält lyft för hela uteplatsen. Regniga dagar kan ni dessutom använda markisen som regnskydd och slippa ändra planerna om en mysig kväll utomhus bara för att vädret skiftar. Markiser kan även med fördel kombineras med terrassvärmare för att kunna njuta utomhus även de lite kyligare dagarna.

Vi erbjuder olika modeller av terrassmarkiser för olika behov. Det är öppna markiser,
helkassettmarkiser och halvkassettmarkiser. För att ni lättare ska få en förståelse för vad som är vad har vi i nedan text beskrivit olikheterna mellan produkterna.

Öppen markis – utan tak

En öppen markis eller terrassmarkis är oftast smidig att installera, och bidrar med skugga på uteplatsen utan att behöva ta upp för mycket utrymme på fasaden. Detta beror på att markisen inte har någon kassett eller skydd för väven som standard. Öppna terrassmarkiser kan dock kompletteras med ett skydd, då kallad takprofil eller markistak. Det är inte ovanligt att markisen monteras så den sitter skyddat naturligt, exempelvis precis under en takfot eller under en grannes balkong om ni bor i lägenhet. I sådana lägen är kassett eller takprofil inte nödvändigt, och en öppen markis blir en smidigare och billigare lösning. Fördelarna med en öppen markis är att den är smidig och enkel att installera, samt att den är mer kostnadseffektiv än andra typer av markiser eftersom det går åt mindre material och kan byggas i enklare konstruktioner.

Några av våra öppna terrassmarkiser är:

För större uteplatser: Hestra August, Hestra Gunnar
För mindre uteplatser, eller kostnadseffektiva alternativ: Hestra Lasse, Atlet

Helkassettmarkis

Helkassettmarkis, eller Terrassmarkiser med helkassett är en markis som är utrustad med en kassett som skyddar markistyget och armarna i infällt läge. Detta gör att markisen är helt inkapslad när den inte används, och därmed inte exponeras för väder och vind på samma sätt som andra typer av markiser. Att helkassettmarkisen är skyddad bidrar även till en längre hållbarhet, och att framför allt väven håller sig fräsch längre. När markisen är i bruk rullas markistyget ut, och i stället för en kappa längs fram sitter en snygg aluminiumprofil som ger ett snyggt avslut på markisen. Några av fördelarna med en helkassett är att den skyddar markistyget och armarna från väder och vind, och att den ger en snygg och stilren look när den är ihopvikt. Helkassettmarkiser är mycket omtyckta där man värnar om utseendet på fasaden, då det inte blir någon synlig kappa som fladdrar när den är infälld, och kassetten ser väldigt smidig och stilren ut på fasaden.

En utmaning med helkassettmarkiser kan vara infästningen, då den oftast bygger på enbart 2 konsoler. En i vardera ände på markisen, och på exempelvis en träfasad kan det vara svårt att veta att reglar går exakt där markisen ska börja/sluta. Detta kan då lösas med en utanpåliggande bärlina. På exempelvis tegelfasader, eller där man känner till att det finns liggande reglar är infästningen sällan ett problem. Vi kontrollerar alltid detta vid ett platsbesök.

Vår rekommendation på helkassettmarkis:
Hestra Erland / Erland large

Halvkassettmarkis

En halvkassettmarkis är en markis som påminner om en helkassett, men med den undre delen öppen. Dvs, underifrån kan ni se väven och armarna i infällt läge på en halvkassettmarkis, medans det är helt slutet på en helkassett. Denna typ av markis ger ett ordentligt skydd för markistyget och armarna, vilket bidrar till generös livslängd på markisen. Samtidigt som den är mer flexibel i sina monteringsmöjligheter då infästningen kan ske på hela markisens bredd, och inte bara längst ut på sidorna som det ofta är på en helkassett. Man kan slarvigt säga att en halvkassettmarkis är en blandning mellan en öppen markis och en helkassett, där man får lite av varje. Fördelarna med en halvkassett är att den skyddar markistyget och armarna från väder och vind, men till en lägre kostnad än en helkassett. Den är även mer flexibel i möjligheterna att montera, och passar därför ofta att montera utan några utanpåliggande reglar på fasaden även om det är stående träreglar.

Tillbehör till terrassmarkiser

Till alla våra terrassmarkiser finns diverse tillbehör. Det är allt ifrån motor, till frontrullgardiner och stormstag. Vad som passar er bäst beror på hur ni önskar nyttja er terrassmarkis, och därför har vi försökt förklara de olika funktionerna nedan. Så ni enkelt ska kunna köpa till dom tillbehör ni känner passar er terrassmarkis.

Automatik
Motoriserade markiser kan enkelt kompletteras med automatik. Den vanligaste
automatiken till terrassmarkiser är skaksensor, eller sol&vind automatik. En skaksensor monteras längst fram på terrassmarkisen och känner av när markisen utsetts för kraftig rörelse, ofta från vind. En sol & vindautomatik placeras på fasaden, och känner med hjälp av sina scensorer av väder. När solen kommer fram, går markisen ut och när det blåser kraftigt går markisen in igen.

Saxade armar
När bredden på terrassmarkisen blir mindre, eller nästan lika stor som utfallet får inte armarna plats bredvid varandra. Därför behöver armarna gå omlott, och den ena armen hamnar under den andra. Detta kallas för saxade armar. Ett exempel på när saxad arm behövs är om ni har en terrass eller balkong som är 300cm bred, men 350cm djup och ni önskar täcka hela ytan. Djupet, eller utfaller blir då större än bredden och någon av armarna behöver gå under den andra.

Markiser som kan byggas med saxade armar:
Hestra August, Hestra Gunnar

Pitchad arm / Vinkelomställd arm
En pitchad arm på en terrassmarkis innebär att ni kan ställa om vinkeln på markisen med en vev. Denna lösning passar perfekt om ni vet att solen beter sig väldigt olika, på olika årstider eller under olika tid på dygnet hos er. Eller om ni vill ha en väldigt lite lutande markis oftast, men även önskar använda den som regnskydd som ställer krav på kraftigare lutning. En pitchad arm ger alltså mer flexibilitet att enkelt ställa om terrassmarkisens lutning.

Frontrullgardin
En frontrullgardin är en typ av markiskonstruktion som rullas ner vid terrassmarkisens front. Markistyget för att ge ytterligare skydd mot solens strålar och vind, och ger en uterumsliknande känsla då rullgardinen kommer ner och skapar en vägg på fronten. Frontrullgardinen är ofta omtyckt där solen står väldigt lågt, eller om man vill bli av med insyn från grannar rakt framför. Väljer ni frontrullgardin rekommenderar vi även stag till markisen.

Stag
Stag till en terrassmarkis monteras i markisens frontprofil, och fälls upp där när dom inte används. På marken eller trallen skruvas en hållare likt en ”puck” där stagen klickas i. I vissa fall kan inget skruvas i marken, och vi gjuter då en liten betongtyngd som hållaren skruvas i. Stag till terrassmarkiser passar bra när man vill att markisen ska tåla lite mer vind, exempelvis om det ska dukas upp långbord och markisen behöver vara utfälld oavsett om det blåser något. Observera dock att det fortsatt finns begränsningar hur mycket vind en terrassmarkis tål, trots stag monterade på den.

half-img-39

Fler artiklar & guider

Certifieringar & utmärkelser

Kom igång

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Boka ett kostnadsfritt hembesök online direkt.

Bli uppringd

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Obligatoriskt