Spara energi med miljövänliga markiser

Markiser är inte bara ett bekvämt och estetisk tillägg till ett hus eller en byggnad, de kan också vara bra för miljön på flera sätt. Markiser bidrar till att minska användningen av energi för att kyla ner hemmet, kontoret eller andra byggnader och är även effektiva mot värme genom att blockera direkt solljus från att komma in genom fönstren, som på så vis minska behovet av att använda luftkonditionering eller fläktar.

Energiförbrukningen minskar därför med markiser, och i det långa loppet minskas då även utsläpp av växthusgaser. Dessutom kan markiser skydda inomhusmiljön från skadligt UV-ljus och överhettning. Det innebär att golv och möbler inte blir slitna lika snabbt, växter inte dör av överhettning, och konst eller tavlor inte bleks. När våra saker håller längre, slipper vi konsumera nytt lika ofta, vilket också leder till en bättre miljö och ekonomi. Markiser kan också vara ett miljövänligt alternativ till andra solskydd, som till exempel persienner eller gardiner, som inte skyddar mot värme på samma sätt utan enbart är ett insynsskydd eller fungerar som mörkläggning.

Markiser kan tillverkas av hållbara och återvinningsbara material som aluminium i själva stommen, och exempelvis Sandatex kollektion Blue som är tillverkad av återvunnen PET till största del. På restauranger, hotell och caféer kan markiser bidra till att minska svinn av möbler och förbättra miljön genom att förlänga livslängden på uteserveringar eller liknande. Detta genom att skydda gäster och möbler från skadligt UV-ljus och andra väderförhållanden, i och med det minskar behovet av att byta ut eller reparera uteserveringar.

Sammanfattningsvis är markiser en miljövänlig produkt, som kan bidra till att minska energiförbrukningen, skydda inomhusmiljön från skadligt UV-ljus och överhettning, och minska avfall och resursförbrukning genom att förlänga livslängden på de produkter vi har både utomhus och inomhus. Väljer ni dessutom en miljövänliga markisväv som Sandatex Blue, och regelbundet rengöra dem på ett miljövänligt sätt för att maximera livstiden kan vi alla bidra till en hållbar framtid.

Motorstyrt - men ändå miljövänligt

Att ha motoriserade markiser är bekvämt. Men hur ska man tänka om man samtidigt inte vill använda mer ström än nödvändigt? Behöver man verkligen välja bort det bekväma, för att samtidigt kunna ha gott samvete när det kommer till energiförbrukning och miljöpåverkan? Faktiskt inte. Det finns supersmidiga lösningar med solcellsdrivna markiser idag. Funktionen är precis som den låter, en motordriven markis som drivs på solceller istället för på fast ström. Än så länge finns lösningen bara till fönstermarkiser, men tillverkarna jobbar för att inom kort även kunna erbjuda större markiser med solceller, exempelvis till terrassen.

Automatiska solcellsdrivna markiser

Yes! Precis som med markiser som går på fast ström kan ni få automatik till era solcellsdriva markiser. Det innebär dels att ni inte behöver bry er om energiförbrukning och miljöpåverkan, men också att ni slipper hela kostnaden för elinstallation. Direkt vid monteringstillfället, kan markismontörerna driftsätta hela systemet utan behov av elektriker. Markiserna i sig, har en panel som oftast monteras dold på kassetten. Och sol och vindgivarna har en solpanel inbyggd på toppen. Njut av helt automatiska markiser, utan onödig klimatpåverkan eller kostnader från elektriker.

Världens första markisväv av återvunnen plast

Ingen har missat att vi människor sätter stora klimatavtryck på vår jord. Genom att tänka hållbart, och konsumera miljövänliga produkter kan vi göra vårt för att minska avtrycket och se till att lämna en välmående planet efter oss. Ett sätt är att ta tillvara på dom resurser som normalt slängs. Detta har verkligen Sandatex lyckats med när det kommer till markisväv, då deras kollektion Blue nu finns ute på marknaden. Markisväven är tillverkad av 85% spinnfärgad återvunnen PET.

Hög solskyddsfaktor
Markisväven ur den klimatsmarta kollektionen Blue från Sandatex har en hög solskyddsfaktor, 50+. Det garanterar maximalt skydd mot UV-strålning och gör att väven har en generös livslängd. En hög solskyddsfaktor är viktigt för en markis, dels för att vi människor ska kunna vistas utan risk för sjukdomar. Men också för att våra hem ska hålla längre och inte blekna, bli överhettade eller torka ut.

Hur många PET-flaskor går det åt?
För att tillverka 21 m2 markisväv ur Sandatex kollektion Blue, går det åt 112st 1,5l flaskor och 216st 0,5 liters flaskor. Energiförbrukningen i förhållande till konventionell tillverkning av markisväv är hela 60% lägre, med 45% lägre koldioxidutsläpp. Som att dom fantastiska siffrorna inte vore nog, förbrukas dessutom bara en tiondel av den mängd vatten som normalt används. Knappa 9kg plast, räcker alltså för att göra en markisväv som täcker en rejäl terrassmarkis. Detta är något som går i helt rätt riktning, och vi hoppas att få se fler tillverkare ta efter.

Beställ kostnadsfria prover

När ni väljer Sandatex markisväv kan ni alltid beställa hem kostnadsfria prover. För kollektionen Blue är det inget undantag. I denna länk kan ni enkelt klicka hem era favoriter, normalt skickas dom inom 48 h.

half-img-23

Fler artiklar & guider

Certifieringar & utmärkelser

Kom igång

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Boka ett kostnadsfritt hembesök online direkt.

Bli uppringd

Fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Obligatoriskt